Hvordan bliver du mest mobil?

De rigtige hjælpemidler har stor betydning for den enkeltes mobilitet og mulighed for at leve et ”normalt” liv.

Built for freedom

Hos Wolturnus interesserer vi os meget for, hvad der har betydning for fremdriften i en kørestol. Det er helt sikkert, at mobilitet og fremdrift er altafgørende for, at kørestolsbrugere kan komme nemt omkring uden at skulle bruge unødige kræfter. Man kan senere mangle unødige kræfter brugt på mobilitet, når alle de andre dagligdagsaktiviteter skal udføres.

I sagens natur er en skræddersyet stol optimal i forhold til at optimere mobilitet og positionering. En individuelt tilpasset kørestol tager hensyn til den enkeltes krop og funktionsniveau. Det giver den absolut bedste siddestilling, hvilket er lig med mobilitet og livsglæde; deraf Wolturnus’ slogan Built for freedom.

En kørestol skal være en forlængelse af kroppen og give brugeren størst mulig frihed til at tage del i livet med venner og familie. Kørestolen skal passe perfekt til brugeren af den, for der er ikke to mennesker, der er ens.

Flere komponenter på kørestolen har betydning for mobiliteten, fx drivringe, hjul, dæk, sædevinkel, pude og rygstøtte. Lad os starte med drivringene:

Drivringe

En drivring er det, der driver det hele frem, deraf navnet.

Kørestolsbrugeren skal drive kørestolen frem ved at gribe fat i drivringen og skubbe sig frem. Derfor er det rette valg af drivring også vigtigt for den fremdrift og effekt, man kommer til at opleve i kørestolen.

Formen

Historisk set har drivringen altid været et tyndt valset rør, i aluminium og med rundt greb. I dag findes der flere ergonomiske løsninger, hvor drivringen er formet efter håndfunktion og størrelse:

Håndfunktion med fuld/nedsat styrke

  • CarboLife Curve: Kontrolleret greb ved brug af selv få kræfter
  • CarboLife Gekko: Lav vægt, integreret silikonerem

Begrænset håndfunktion med/uden triceps

  • CarboLife Curve Tetra Grip: Antiskrid belægning for sikker kørsel, skånsom for muskler og led
  • CarboLife Quadro: Stor gribeflade og antiskrid belægning for effektiv fremdrift og kontrol (for tetraplegikere uden hånd-funktion)

 

 

Materialet

Materialevalget har også meget at sige for kørestolsbrugerens mobilitet og køreglæde. Der er fordele og ulemper ved alle valg:

FordeleUlemper
ALUMINIUM– Prisbillige– Bliver kolde om vinteren
TITANIUM– Robuste
– Kan holde til mere
– Bruges til sport
– Bliver kolde om vinteren
GUMMI– Varme og bløde at holde om – Kan brænde, når du skal stoppe
– For meget friktion
TRÆ– Varme at holde om
– God friktion
– Glider ikke i hænderne
– Træsplinter i hænderne (undtagen asketræ)
– Koster mere
ALUMINIUM / GUMMI– God friktion til fremdrift
– Brænder ikke, når man stopper
– Gummi har lidt tendens til at blive glat i vådt vejr

 

Placeringen

Placeringen af drivringen er også altafgørende for et godt greb. Monteres den for tæt på brugeren, kan denne risikere skader og eksempelvis tennisalbue, og det samme, hvis den monteres for langt fra brugeren.

Wolturnus’ kørestole er skræddersyede, og det vil sige, at placeringen af drivringen sker i tæt dialog med den enkelte bruger og omgangskreds. Vi sørger for at udføre opmåling og tests, så skulder, albue samt tri- og biceps er placeret i en optimal højde, der både sikrer en god hvileposition og fremdrift. Når den helt rette placering er fundet, sørger vores værksted for at skære overskydende metal af, så laskerne ikke generer.