Fra Strop til Krop

af Christian Gammelgaard

Som en lille intro til dette indlæg, så har jeg lokket Helle Dreier til at skrive et lille indlæg omkring justerbare stropsæder. Helle er en del af siddestillingskompagniet sammen med Birgitte Helena Winther, og på den kommende Health and Rehab messe i Bella centret 10-12 Maj vil de være at finde med flere daglige workshops (kl 11 og 14) omkring emnet på følgende stand: C4-O52. Håber I kigger forbi og lader dem uddybe og afprøve deres viden i praksis. Jeg har i mange år selv haft fornøjelsen adskillige gange med at udveksle erfaringer med Helle, vi har meget forskellige baggrund, men at mikse teoretisk og praktisk viden, kan nogengange åbne horisonter i begge lejre, og jeg tror det er en nødvendighed for alle faggrupper at blive udfordret på deres faglige forståelse, vi kan alle kun blive klogere!

 

Fra Strop til Krop – Af Helle Dreier

Hjælpemidler, der er i direkte fysisk kontakt med brugeren, kan meget nemt medvirke til, at der opstår tryk- og vævsskader. Alle typer af hjælpemidler kan påføre brugeren vævsskader – også kørestole – og derfor er det rigtig vigtigt at rette sit terapeutfaglige fokus på, om kørestolen er tilpasset individuelt og tilstrækkeligt præcist til brugerens anatomi, sådan at den faktisk matcher kroppen som en orthose (1).

Derved bliver det muligt at stabilisere siddestillingen, og ikke mindst at skabe det størst mulige trykfordelingsareal – 2 faktorer af helt grundlæggende betydning for, om du som terapeut kan bidrage til at forebygge tryk- og vævsskader.

I praksis har det vist sig, at de kørestole, som er udstyret med både stropsæde og stropryg, gør det meget enkelt for dig at tilpasse kørestolen individuelt (2), men at det kræver lidt praktisk øvelse at vide hvordan.

Derfor vil vi gerne invitere dig til at deltage i vores mini-workshop på Hjælpemiddelmessen 2016 på stand C4 052. Vi kalder mini-workshoppen ’Fra Strop til Krop’, og vi vil demonstrere principperne for, hvordan du tilpasser stropsædet og siden stropryggen, så begge dele bedst muligt matcher brugerens anatomi, siddeevne og ønsker til aktivitetsudøvelse (3), så det er muligt at forebygge indgribende begrænsninger i kørestolsbrugerens liv og livskvalitet.

  1. Hastings JD, Fanucchi ER, Burns SP: Wheelchair Configuration and Postural Alignment in Persons With Spinal Cord Injury, Arch Phys Med Rehabil Vol 84, April 2003.
  2. Engström B, Ergonomi Sittande & rullstolar. En bok om principer vid sittande och rullstolsanpassning. Posturalis Books 2002.
  3. ABSA – et terapeutisk værktøj til tryksårsforebyggelse i den siddende stilling

siddestillingskompagniet