Velkommen til Kørestolslaboratoriet

af Christian Gammelgaard

Velkommen til et nyt initiativ, der vil beskæftige sig med kørestole, siddestillinger, tryksårforebyggelse, trykfordeling, sportsudstyr til handikappede og meget meget mere.

Først lidt om mig selv, og hvorfor jeg har startet denne blog, og selvfølgeligt lidt omkring hvem målgruppen er.

Navn: Christian Gammelgaard Olesen

Baggrund: Uddannet civilingeniør i sundhedsteknologi med speciale i biomekanik. Derefter har jeg skrevet en PhD afhandlinge med titlen: The Influence of Sitting Conditions on Soft Tissue Loads. Der i alt sin enkelthed omhandler hvorfor man udvikler et tryksår når man sidder i en kørestol. (lidt populært formuleret)

Som en del af det at lave en PhD, skal man skrive og helst udgive en række artikler, det gjorde jeg også indenfor tryksårsområdet. Bl.a. en review artikel, der blev optaget af et meget anerkendt tidskrift: Journal of Applied Physiology. Artiklen ved navn “Missing links in pressure ulcer research—an interdisciplinary overview” er frit tilgængelig, og blev en basis for selve PhD afhandlingen. Den er citeret i en række artikler indenfor tryksårsområdet efterfølgende.

Stilling: Ja den er lidt blandet, men

  • Lektor i Biomekanik ved M-Tech,  Aalborg Universitet
    • -Forskningsområdet er hvad denne blog kommer til at indeholde
    • -Undervisning er hovedsageligt indenfor biomekanik samt idrætsteknologi (Sportsudstyr)
  • Udviklingschef ved Wolturnus A/S
    • Stole, sportsudstyr & puder

Så hvorfor nu starte en blog? Jo, først og fremmest for at formidle et budskab, som jeg synes er værd at sprede, generelt set foregår der en del forskning på området omkring siddestilling, tryksår, brug af kørestole og puder osv. Forskning kan godt være svær at læse og forstå, hvis man ikke er vant til det, så et af formålene er at viderformidle den viden der kommer fra den nyeste forskning, på et almindeligt dansk sprog, så alle kan forstå det. (Fortæl mig endeligt hvis der er noget der er uforståeligt, så har jeg fejlet grusomt 😉 )

Desuden støder jeg igennem mit arbejde ofte på nogle specialtilpassede løsninger, der gør at fx kørestolsbrugere får nogle muligheder de ellers ikke havde haft, tit er det værd at dele, hvis andre kunne få fordel af det samme.

Kogt lidt ned, kan man sige at bloggen kommer til at omhandle teori omkring siddestilling, tryksårsforbyggelse, brug af kørestole, mm. Kogt ned til et hverdagssprog, krydret med praktiske eksempler på fede løsninger! Det vil hovedsageligt omhandle områder jeg støder på igennem min hverdag.

Hvem skal læse med?

Det er et godt spørgsmål, men terapeuter, folk der beskæftiger sig med handikapområdet, kørestolsbrugere med interesse for det at sidde ordentligt osv.

Håber I kunne tænke jer at læse med, der vil løbende være opdateringer på siden, der kommer på et tidspunkt en mulighed for at melde sin mail til at få en opdatering når der er nyt på siden. Alternativt så følg Wolturnus facebook side, der vil nye indlæg også blive annonceret.